YATAY VE DİKEY FREZELER ARASINDAKİ 10 TEMEL FARK

CNC YATAY VE DİKEY İŞLEME MERKEZİ

YATAY VE DİKEY FREZELER ARASINDAKİ 10 TEMEL FARK
Modern metal imalat endüstrisinde, manuel ve CNC frezeleme, yetenekli bir makinistin bir iş parçasını kesmesine ve yüksek hassasiyetli bir bileşen veya ürüne dönüştürmesine olanak tanıyan temel işlemlerdir. İster manuel ister CNC freze kullanıyor olun, makine atölyeleri iki temel tip freze makinesi arasından seçim yapar: dikey ve yatay.
Bu kılavuzda, farklılıklarını ve kullanımlarını daha iyi anlamak için yatay ve dikey freze tezgahlarını karşılaştıracağız.
Her iki makinede de malzeme, freze kafasına sabitlenmiş bir parmak freze veya başka bir kesici kullanılarak bir iş parçasından çıkarılır. Parçanın döndüğü ve kesme aletinin sabitlendiği bir metal torna makinesinin aksine, freze makinesinde kesme aleti için dönen bir iş mili bulunur. Aynı zamanda, iş parçası monte edilmiş bir mengene ile veya iş parçasını doğrudan çalışma tezgahına sıkıştırarak iş tezgahına sabitlenir.
Mil, dikey freze makinesinde bir veya iki eksen boyunca yukarı ve aşağı hareket edebilir ve genellikle değişken, yüksek hız ayarlarına sahiptir. Değirmen tipine bağlı olarak, çalışma tezgahı, genellikle uzunlamasına besleme için bir güç beslemesi ile donatılabilir ve doğru boyutlandırma için bir dijital okuma (DRO) ile donatılabilir. Birçok değirmende ayrıca bir soğutma sistemi vardır.
Çoğu freze makinesi, dönen milin yönüne bağlı olarak iki kategoriden birine girer. Dikey ve yatay freze makineleri kabaca aynı işlemleri gerçekleştirir, ancak üretim süreci farklıdır. Her birinin avantajları olmasına rağmen, dikey freze makinesi ikisi arasında çok daha çok yönlü olanıdır.
İşte yatay freze makineleri ile dikey freze makineleri arasındaki on temel fark ve her birinin kısa bir açıklaması.
1. İş Mili Oryantasyonu
Her birinin adından da anlaşılacağı gibi, yatay işleme merkezleri, çalışma tezgahının yüzeyine paralel uzanan yatay bir iş miline sahiptir. Tezgahın kesici takımı, bu yatay eksen etrafında dönerken iş parçasından malzemeyi kaldırır.
Dikey işleme merkezlerinde, dikey bir kafa çalışma tezgahının yüzeyine dik olarak çalışır ve kesme aleti, iş parçasından malzemeyi çıkarmak için dikey bir mil içinde döner.
2. Takım Geometrisi
İki tip freze makinesi için freze takımlarının ve kesici takımların şekli ve özellikleri farklıdır. Yatay freze makinelerinde, dikey freze makinelerinden daha derin kesimler yapabilen ve daha fazla malzeme kaldırabilen daha kısa ve daha kalın aletler bulunur.
Dikey freze makineleri, daha küçük iş parçalarında daha hassas ancak daha sığ kesimler için genellikle parmak freze adı verilen uzun silindirik aletler kullanır.
3. Kesim Özellikleri ve Doğruluk
Kesici takımın geometrisi, kesme özelliklerini ve sonuçlarını doğrudan etkiler. Daha kısa ve kalın olduklarından, yatay aletler derin, ağır kesimler sırasında onları destekleyecek stabiliteye sahiptir. Öte yandan, dikey takımlar daha derin kesimler üretemez çünkü bunlar titreşerek kesimin doğruluğunu etkiler ve bazen kırılır.
4. Çok yönlülük
Dikey freze makineleri çok yönlülük ödülünü kazanıyor. Makinistler bunları sıkıcı frezeler olarak kullanırlar, ancak bunlar hızla bir matkap presine dönüşebilir ki bu yatay bir frezede garip bir işlemdir. Her iki makine de alın ve yuva yapabilir, ancak dikey freze prototip oluşturma, özel çalışma ve gravürde daha ustadır.
5. Makine Maliyeti
Dikey freze makinelerinin ilk maliyeti, işletme ve bakım giderleri gibi tipik olarak yatay freze makinelerinden daha düşüktür, bu da onları özellikle küçük dükkanlar arasında ikisi arasında daha popüler bir seçim haline getirir. Daha fazla makine operatörünün dikey makinelere aşina olması, bunların çalıştırılmasını yatay modellere göre daha kolay ve daha ucuz hale getiriyor.
6. Malzeme Kaldırma Oranı
Daha kararlı oldukları ve daha derin kesimler yapabildikleri için, yatay freze makineleri dikey frezelere göre çok daha yüksek talaş kaldırma oranına sahiptir. Makinistler tipik olarak alın alma ve kanal açma gibi operasyonlar için dikey frezeleme makinelerini tercih ederler çünkü kesimler o kadar derin değildir ve hassastırlar. Ancak bu sınırlı kesme potansiyeli, dikey freze için daha düşük bir kaldırma oranıyla sonuçlanır.
7. Overarm ve Arbor Desteği
Yatay freze makinesinin dikey frezede bulunmayan iki elemanı vardır: üst kol ve mil desteği. Kol üstü, kolonun tepesindeki yatay bir kiriştir. İhtiyaç duyulan işleme tipine bağlı olarak, yatay frezeler bir kesici takım veya bir mil tutabilir. Mil belirli bir frezeleme türü için kullanılıyorsa, mili hizalamak ve destek sağlamak için bir mil desteği gerektirir. Çardak destekleri üst kola sabitlenir. Bu parçaların her ikisi de yatay değirmene özgüdür.
8. İşleme için Kenar Sayısı
Yatay freze makineleri, operatörün iş parçasına birkaç açı ve yandan yaklaşmasına izin verirken, dikey freze makineleri tek bir düzlemde çalışır. Ayrıca, yatay kurulum için belirli eklentiler ve özellikler dikey bir frezede bulunmadığından, yatay freze özelleştirilebilir işler için daha uygundur.
9. Talaş Tahliyesi
İşleme sırasında, üretilen metal talaşlar dikey frezenin iş parçası yüzeyinde kalma, erime ve sonradan işleme gerektirebilecek kusurlara neden olma eğilimindedir. Yatay kesiciler, talaşları çalışma masasından uzağa ve zemine doğru atarak daha iyi işlenmiş bir yüzey bırakır.
10. Eğitimli Operatörler Bulma
Yüksek başlangıç, işletme ve bakım maliyetlerine ek olarak, iki tip değirmen arasındaki diğer bir fark da, yatay freze makinesinde deneyim ve uzmanlığa sahip eğitimli operatörler bulmaktır. Bu makineler kıt olduğu için, yalnızca birkaç makinist onlarla uygulamalı deneyime sahiptir.
Dikey Freze Makinesi Nedir?
Hemen hemen her makine atölyesinde bir dikey freze makinesi göreceksiniz. Adından da anlaşılacağı gibi, dikey olarak yönlendirilmiş bir kesme kafasına veya miline sahiptir. Bir çeki demiri yardımıyla, R8 iş mili, iş parçasını işlemek için kullanılan dönen kesme aletini tutar ve bazı makinelerde, bir tüy, iş milini Z ekseni boyunca dikey olarak hareket ettirir. Tezgah, makineye bağlı olarak X ekseni, Y ekseni boyunca ve bazen Z ekseninde yukarı ve aşağı hareket eder.
Dikey freze makinesi, kalem Z ekseni üzerinde dikey olarak hareket ederse, bir matkap presi gibi işlev görebilir. Bu makineler, kesme işlemleri veya pahlama gibi bitirme işlemleri dahil olmak üzere işin tek taraflı olduğu projeler için idealdir. Dikey frezeler ayrıca iki dikey freze makinesi tipine ayrılabilir: diz değirmenleri (bazen Bridgeport tipi makineler veya taret freze makineleri olarak anılır) ve yatak freze makineleri (yaygın olarak yatak değirmenleri olarak anılır). Her biri diğerinden farklı işlev görür ve her biri benzersiz avantajlar sunar.
Makinistler, kesim türüne ve ilgili malzemeye bağlı olarak farklı aletler kullanabilir. Kesici takımlar penste veya doğrudan freze kafasında tutulur ve kesici takım dönerken freze kafası iş parçasının içine doğru hareket eder.
Delikler ve iç dişler oluşturmak için matkaplar ve kılavuzlar da kullanılabilir. Alüminyumdan titanyuma malzemeleri işlemek için çeşitli parmak frezeler ve kesici takımlar mevcuttur.
Diz Freze: Birçok makine atölyesi için tercih edilen takım tezgahı, diz frezeleri sabit bir iş miline sahiptir. Diz, Z ekseni üzerinde dikey olarak hareket eder ve masa, uzunlamasına bir X ekseni ve bir giriş-çıkış Y ekseni üzerinde hareket eder. Daha önce bahsedildiği gibi, kalemin içindeki dönen mil başka bir Z ekseni sağlar.
Günümüzde birçok CNC frezesi diz frezesidir ve çok yönlülüğü, bağımsız veya tezgah üstü model olarak geliştirilmiştir. Tabla boyutlarına bağlı olarak, değişken hızlı bir dikey freze neredeyse sonsuz miktarda işleme kullanımına sahiptir. Birçok diz değirmeni bir R8 iş mili koniğine sahiptir ve ev dükkanları ve hobi sahipleri için tek fazda mevcuttur; bu, küçük parçalar üretmek için bir takım tezgahı ve bir şerit testereye sahip ev makinistleri için mükemmeldir.
Yatak Değirmeni: Yatak değirmeninin tablası Z ekseni boyunca yukarı ve aşağı hareket etmez. Bunun yerine dikey hareket iş milinden gelir. Kalemin hareket ettiği ancak motorun hareket etmediği diz değirmeninin aksine, yataklı değirmenin tüm kafası ve motoru Z ekseni üzerinde yukarı ve aşağı hareket eder. Ama tıpkı diz değirmeni gibi, yataklı değirmenin çalışma tablası da X ekseni ve Y ekseni boyunca hareket eder.
Yataklı frezeler, büyük ve ağır iş parçalarının işlenmesi gerektiğinde iyi çalışır.
Dik Freze Makineleri Ne İşlerde Kullanılır?
Çok yönlülükleri nedeniyle, dikey freze makineleri hemen hemen her endüstriye uygundur. Hatta dikey diz frezesi, frezeleme ve delme işlemlerini gerçekleştirebildiği için bazen "freze matkabı" olarak anılır. İşte dikey freze makinelerinden ve bunları kullanan endüstrilerden gelen birçok bileşen ve üründen birkaçı:
• Şaftlar, dişliler, pimler vb. birçok dikey frezeleme işlemi gerektirdiğinden, otomotiv parçalarının üretimi için mükemmel bir seçimdir.
• Taşımacılık endüstrisi, CNC dikey freze tezgahı tarafından üretilen parçalara güvenir. Bu bileşenlerin çoğu, nakliye sırasında ürünlerini ve personelini güvende tutmaya yardımcı olur
• Tarım, hayvancılık kapıları ve çeşitli çiftlik ekipmanı bileşenleri gibi parçalar yapmak için dikey CNC değirmenlerine bağlıdır.
• Dikey CNC freze makineleri yüz yüze gelebilir, oluk açabilir, delebilir ve delik açabilir, bu da onları imalat endüstrisine özgü makinelerde ve birçok imalat sürecinde kullanılan takımlarda paha biçilmez kılar.
• Prototip oluşturma, özel çalışma veya gravür için mükemmel
• Değişken iş mili hızları ve diğer özellikleriyle dikey CNC frezeler, basit ve karmaşık metal işleme projelerini tamamlayabilir ve hatta çeşitli endüstrilerde büyük, düz plakaları işlemek için bir yönlendirici olarak kullanılabilir.
• O kadar çok yönlüdür ki, meslek okulları ve bilim laboratuvarları, öğrencilerin öğütme sürecini anlamaları için bunları değerli bir öğretim aracı olarak satın alır.
Yatay Freze Makinesi Nedir?
Dikey frezeler gibi, yatay freze makinelerinde de dönen bir iş mili bulunur. Yine de, bu iş mili yatay olarak monte edilmiştir. Bu takım tezgahlarında kullanılan kesici takımlar, dikey bir freze tezgahında göreceğiniz uzun, ince parmak frezeler yerine tipik olarak daha kısa ve kalındır, genellikle taşlama çarkına benzer.
Bir CNC dikey diz frezesi kadar çok yönlü olmasa da, yatay frezeler daha ağır ve daha derin kesimler yapabilir. Bu makinelerdeki motorlar genellikle daha büyük yatakları ve ağır iş parçalarını hareket ettirmek için daha fazla beygir gücüne sahiptir.
Yatay Freze Tezgahları Ne İşlerde Kullanılır?
Yatay freze makineleri başlıca aşağıdaki işleme operasyonlarında kullanılır:
• Bir iş parçası üzerinde olukların işlenmesi
• İşleme yuvaları
• Çok taraflı yüzey frezeleme işlemleri
• Son derece ağır iş parçaları ve zorlu malzemeler içeren işleme işleri
• Yatay freze makineleri, tıp endüstrisi için neşter ve tanısal görüntüleme ekipmanı üretimi gibi belirli karmaşık projeler için mükemmel bir seçimdir.
• Yatay düzlemde delme, kılavuz çekme ve baralama.
Dikey ve Yatay arasında seçim yapma
Her iki freze makinesinin de avantajları olabilir, ancak genel çok yönlülük, güvenilirlik ve satın alınabilirlik açısından dikey freze makinesi her zaman öne çıkacaktır. Şirketinizin büyük, hantal veya ağır parçaları işlemek gibi özel ihtiyaçları olmadıkça, seçim açıktır. Dikey freze makinesini çok daha fazlası için kullanabilirsiniz: yüksek hacimli üretim işleri, onarım işleri, alet ve kalıp, metal kalıplar, gravür ve liste uzar gider!
Dikey Freze Tezgahına Hassas Bilgisayarlı Sayısal Kontrol (CNC) Ekleme
Bilgisayarla sayısal olarak kontrol edilen (CNC) bir freze, minimum operatör müdahalesi ile yüksek kaliteli parçalar üretebilir. Adım motorları olarak adlandırılan özel motorlar ve hassas ölçüm araçları, takımları seçer, tablayı ve kafayı hareket ettirir ve parçaları kesin ve tekrarlanabilir boyutlarda işler. CNC Supra Dikey Diz Freze gibi makinelerde üretilen birçok parça, manuel bir frezede denenemeyecek kadar karmaşık ve zaman alıcıdır.
Bir CNC makinisti veya programcısı, parçaları bir işleme merkezinde işlemek için bir çizimi takip eder. Bir makinist, doğru araçları seçerek ve doğru işlem sırasını izleyerek, ham maddeyi kabul edilebilir toleranslar dahilinde hassas bir parçaya dönüştürebilir.
G-kodu programlama konusunda eğitim almış makinistler, CNC makineleri için uygun sırayı oluşturur. Gelişmiş programlama bilgisine sahip olmayan operatörler bile, programda düzenlemeler yaparak ve hatta bazı temel programlar oluşturarak kullanıcı dostu CAM yazılımını hızla tanıyabilir ve rahatlayabilir.


YATAY VE DİKEY FREZELER ARASINDAKİ 10 TEMEL FARK
Vatan CNC Takım Tezgahları San. Tic. Ltd. Şti. 27 Mart 2023
Bloglarımız
Arşivle
CNC
CNC MAKİNE